Život na ledu I-V – Borislav Pekić

Zivot na leduUsudio bih se reći da, ako se o moralu ne bi moglo govoriti, ne vidim o čemu bi se uopšte govorilo (…)“, izgovorio je na jednom mestu Borislav Pekić. Misao o moralu, ali ne kao konstruktu ili nekom zastarelom muzejskom eksponatu, već kao živom putevoditelju kroz mračna vremena, osnovna je konstanta Pekićevog stvaralaštva. Naravno, ne i jedina. Rafinirani humor, osećaj za pravdu, elokvencija, životnost, potpuna predanost temi, istraživački rad, večita zapitanost nad društvenim prilikama; sve to možemo pripisati Pekiću. I ne samo to. Njegovo delo toliko je duboko i žanrovski raznoliko da budućim generacijama književnih kritičara, kao i čitaocima, tek predstoji uplovljavanje u beskrajni okean njegovog književnog stvaralaštva.
Veliku pomoć u tom istraživanju sasvim sigurno će pružiti i objavljivanje njegovih petotomnih dnevnika „Život na ledu“ u izdanju „Službenog glasnika“. Zanimljiva predistorija nastanka rukopisa (dobar deo dnevnika je ostao na magnetofonskim trakama), kao i ogroman vremenski raspon od 1948. pa sve do oktobra 1985. godine kada se završavaju, svedoče koliko je truda trebalo da se ovi dnevnici nađu pred našim čitaocima. Za to treba zahvaliti gospođi Ljiljani Pekić koja je ne samo ovim priređivanjem (iz Pekićeve zaostavštine uspela je da spase od zaborava preko deset izvrsnih dela), već i predanim radom na popularizaciji i očuvanju stvaralaštva svog supruga; najviše učinila da delo ovog velikana pronađe nove generacije čitalaca.
„Život na ledu“ dnevnik je istinskog intelektualca svesnog ne samo vremena u kojem živi, no i moralne i građanske dužnosti da svojim radom i delom to vreme promeni i učini boljim. U prvom delu dnevnika opisujući zatvorske i prve dane na slobodi (što će kasnije pretočiti u memoare „Godine koji su pojeli skakavci“), pred nama se stvara slika mladog pisca koji tek zakoračuje u svet književnosti, dok u kasnijim delovima vidimo kako se njegova književna karijera razvija, sve do potpunog trijumfa.
Apsolutno je fascinantan spisak literature koju je Pekić predano izučavao, komentarisao, pa i koristio za svoja kasnija dela. Kroz skoro 3000 strana dnevnika mi možemo pratiti koja ga to dela intrigiraju, a ponekad i nerviraju. Polemišući sa njihovim sadržajem, kao i sa njihovim autorima, često nam Pekićevi komentari postaju zanimljiviji od onoga što se komentariše. Drugi sloj dnevnika sâm je Pekićev život. Kroz hroniku četrdeset godina možemo videti sa kakvim se sve nedaćama susretao, zapise o prijateljima i o porodičnom životu u Beogradu i Londonu. Pored mnogobrojnih vrlina ovih dnevnika mora se pomenuti i Pekićevo izvanredno tumačenje filozofskih, naučnih i političkih pojava aktuelnih u tom dobu. Najvažnije za sve ljubitelje stvaralaštva ovog genija, „Život na ledu“ dobrim delom je posvećen nastanku njegovih književnih dela, kao i onima koje zbog prerane smrti nije uspeo da dovrši. Pekićeva književna dela koja smo nekada čitali sada postaju ne samo jasnija, već i osvetljena iz potpuno novoga ugla.
Borislav Pekić je preminuo pre više od dvadeset godina ostavivši za sobom neverovatnu bibliografiju. Njegov magnum opus zadržan u sedam tomova „Zlatnog runa“, sasvim sigurno je jedno od najznačajnijih dela naše literature. Sotije, pripovetke, romani, memoari, esejistička i književno-teorijska dela, radio i pozorišne drame, filmska scenarija; sve su to žanrovi u kojima se okušao. Zbirno gledajući preko pedeset tomova, koji se iz godine u godinu sve više umnožavaju.
Na jednom mestu u dnevniku beležeći: „Otkrivam iznenada da je to zato što sam savladao cenzuru u sebi, pobedio sam strah i stid. Strah od posledica i stid od iskrenosti. Govorim bez rezerve sve što mislim o svemu“, Pekić ne samo da daje najbolju karakteristiku sadržaja ovih dnevnika, već i celokupnog svog životnog puta. Objektivni, obojeni sumnjom, ponekad bolno iskreni, ali uvek i pre svega dobronamerni, ovi dnevnički zapisi idealno su štivo za svakog istraživača naše kulturne i društvene prošlosti, kao i najbolji uvid u intimni svet jednog od najvećih pisaca srpske književnosti.

Naslov: Život na ledu I-V
Autor: Borislav Pekić (1930-1992)
Priredile: Ljiljana i Aleksandra Pekić
Izdavač: Službeni glasnik, Beograd, 2013-2014
Strana: 341, 712, 540, 504, 596

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s