Bekstvo – Alis Manro

BekstvoMotiv bekstva, gotovo je svejedno da li od sebe ili drugih, pokušaja promene kada se čini da je sve besmisleno i da ne može biti gore, oduvek je bio inspirativan za književnike. Neki od njih su taj beg iskusili i na svojoj koži. Stanica Astapovo, mesto smrti velikog Lava Tolstoja, postaje simbol uzaludnosti našeg htenja za izmenom i ponovnim početkom. Nezaboravni lik Feliksa Krula, nastao iz pera Tomasa Mana, prototip je čoveka koji svojom lepotom i inteligencijom opsenjuje i zavodi u želji da bude neko drugi i nešto mnogo veće, ali u krajnjem zbiru ne može da promeni ni sebe ni svet. Strastveni sanjar Tomas Vulf celoga života bežeći od uspomena ipak se na kraju iscrtanog kruga vraća na njegov početak ispisujući sagu „Pogledaj dom svoj anđele“. Bekstvo je uzaludno jer postoji sećanje na: „…neki kamen, neki list, neka nepronađena vrata; nekog kamena, nekog lista, nekih vrata. I svih zaboravljenih lica.“ Ništa bolja nije ni sudbina pokojnog Matije Paskala, glavnog lika istoimenog romana Luiđi Pirandela. Fingirana smrt i odlazak negde daleko, ne može da promeni usud i ono na šta smo osuđeni. Cenu te promene još više plaćaju junakinje izuzetnog romana „Sati“, Majkla Kaningema. Nije problem pobeći od stvarnosti, ali je mnogo teže od uspomena. Istinska promena postoji samo u bajkama. Bundeva koja se pretvara u raskošnu kočiju, a pralja u princezu, moguća je samo u snovima. Devojke koje će sresti svog princa – transformisanog u živopisnog Zverku u novovekovnoj „Seks i grad“ generaciji – naličje su priče o begu. Petparačka, a pogotovo „voditeljska“ literatura kod nas, i dalje uspešno živi od ovog klišea. Ipak, postoji li beg uopšte? Da li je moguće pobeći? Promeniti sve? I kako nas taj beg menja, odgovor pokušava da dâ kanadska književnica Alis Manro u delu „Bekstvo“.
Sastavljena od osam dužih priča, zbirka „Bekstvo“ je sasvim sigurno vrhunac pripovedačkog talenta Alis Manro. Prva u ovoj zbirci „Bekstvo“, po kojoj je i dobila ime, je storija o lošem braku i pokušaju promene. Flora, koja uz pomoć prijateljice Silvije odlučuje da napusti muža, može da izabere ostanak u tmurnoj svakodnevici ili da krene u potpunu neizvesnost. Sudbini druge junakinje Džulijet, Alis Manro posvećuje tri priče. U onoj prvoj, „Prilika“, Džulijet je još uvek mlada studentkinja koja polazi na put nošena mogućnošću promene. Njen život je koliko-toliko sređen u priči „Uskoro“, ali i ugušen učmalom sredinom. „Tišina“ govori o već ostareloj Džulijet. Muž joj je umro, ona se odselila u veliki grad i jedino što joj je preostalo od života je iščekivanje vesti o odbegloj kćerki. Tugaljiva sudbina sredovečne Grejs koja traga sa ostacima svoje mladosti ispripovedana je u priči „Strast“. „Ogrešenja“ je mučna storija o prijateljstvu devojčice i nepoznate žene, koja je uverena da je njena prava majka. Po svojem zapletu „Varka“ je apsolutno remek-dela. Previd, čije se razjašnjenje nalazi tek na kraju, u potpunosti menja život medicinske sestre Robin. Poslednja i najduža priča u zbirci „Moći“ je povest o poznanstvu između Nensi i vidovnjakinje Tese.
Smeštene u kanadsku oblast Ontario, ove priče pripovedaju o ženama koje su ograničene okolinom i svojom sudbinama. Alis Manro njihove sudbine ispisuje sigurnim stilom, lišenim svake izlišnosti i sentimentalnosti. Dubokim psihološkim uvidima ona uspeva da gotovo cele živote smesti u nekoliko rečenica. Oslanjajući se na čehovljevski realizam, izmene u ovoj zbirci ne dolazi kroz zaplete već najčešće kroz unutrašnja stanja junakinja. Trenuci epifanije, iznenadne promene koja svedoči o nepostojanosti ljudske psihe, stavljaju junakinje zbirke „Bekstvo“ pred mogućnost izbora. Samo što je taj izbor ponekad nemoguć, jer u suštini ne donosi ništa drugačije.
Alis Manro je jedna od najznačajnijih kanadskih i uopšte svetskih književnica. Mladost provodi u Ontariju, gde upisuje studije engleskog jezika, ali ih ubrzo i napušta. Sa prvim mužem otvara knjižaru u gradiću Viktorija. Po drugi put se udaje 1975. i kupuje vilu u ruralnom delu Kanade, gde živi i danas. Do sada je objavila trinaest zbirki priča i poluautobiografski roman „Životi devojaka i žena“. Trostruki je dobitnik najveće kanadske književne nagrade „Gavernor“, kao i „Bukerove nagrade“ za životno delo. Godine 2013. ovenčana je Nobelovom nagradom za književnost. U obrazloženju Nobelovog komiteta za njeno delo se kaže: „Alis Manro je književnica sa potvrđenim darom za fino pripovedanje, koje se odlikuje jasnošću i psihološkim realizmom.“ Posle publikovanog dela „Goli život“ (2012), izjavila je da je njena karijera završena i da ništa više neće objavljivati. Izdavačka kuća „Agora“ je na srpskom izdala šest njenih dela.
Životi junakinja zbirke „Bekstvo“ su toliko realistični da ćete pomisliti da pred sobom imate žive ljude sa svojim dilemama, problemima i mukama. To je moguće najpre zbog toga što je Alis Manro pripovedač sa izuzetnim talentom, ali i razvijenim osećajem za psihološku tananost ljudskog bića. Namerno izabravši suprotan put, ona krši sva pravila za pisanje kratkih priča i izbegava zaplete prepune naboja i velikih promena. U njenim pričama se prividno ne dešava ništa, a dešava se sve. Čak i taj kratkotrajni trenutak bega od očajne i užasne svakodnevnice izaziva mnogo veću promenu u unutrašnjim svetovima, nego na javi. Povratak je neminovan, beg nemoguć. Ipak, nada da će se desiti neka promena ne nestaje. Baš kao i u slučaju njene junakinje Džulijet: „I dalje se nadala (…), ali ne više tako žarko. Nadala se poput ljudi koji znaju da je bolje po njih da se nadaju nezasluženom blagoslovu, spontanom izlečenju, ili tako nečem.“

Naslov: Bekstvo
Autor: Alis Manro (1931-)
Preveo: Predrag Šaponja
Izdavač: Agora, Zrenjanin, 2013
Strana: 256

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s