Božanstveni bezbožnici 2 – Sanja Domazet

bozanstveni-bezboznici-2Razlikovanje autora i njegove kreacije u ne tako kratkoj istoriji književnosti oduvek je predstavljalo svojevrsni izazov. Čitaocima nenaviknutim na distinkciju ova dva ponekad tako suprotstavljena sveta, odgovor je lak. Kreacija i tvorac su isto. Tačnije, stavovi izneti u nekom delu obavezno su stav pisca, a još češće stvar je drastičnija. Ako je, recimo, autor đubre, sasvim sigurno ni njegova dela se ne razlikuju. Koliko su ovi neuki čitaoci problem, pokušajte naprimer da nekoga ubedite da Njegoš ne misli zaista da je „pučina stoka jedna grdna“, već da su to reči vezira – Njegoševog lika iz „Gorskog vijenca“, pa ćete videti; ponekad su i sami pisci uzročnik istog. Nije njima lako. O, naprotiv. Najpre zato što kreacija može biti nešto najistaknutije i najblistavije, a da njen tvorac bude mnogo daleko od toga. Štaviše, to je tako često. Umetnik, hulja i podlac. Gotovo stereotip. I onda kreće besomučno pisanje i prekopavanje po umetnikovoj biografiji. Omiljeni sport svake čaršije. A tu čaršiju, kakva bi bila nego indolentna i zla, ništa više ne pokreće od prljavštine. Kakva crna umetnost, kakva estetika, kakvi bakrači, bitno je nekog okaljati i napraviti sličnim sebi. Izlet iznad običnog potrebno je svim sredstvima prekinuti i umetnika prizemljiti. Naša čaršija je najčistiji primer toga. Još od onih prvih tračeva o Vuku Karadžiću, šta hoće taj ćopa što je prodao veru za večeru; preko plejade pesnika, pusti ti njega vidiš kakva je to pijanica i raspikuća; velikog Bore Stankovića, izdajnik koji piše za okupatorske novine; Ive Andrića, đubre, cicija, mrski katolik, do gnusnih laži da je njegov pravi otac jedan travnički fratar; pa sve do velikog Danila Kiša, kojeg je upravo ta čaršija odvela na sud optužujući ga za plagijat – matrica je ista. I to se nikada, nažalost, ne menja. Ali, čaršija prolazi. Oni koji su nekada bili provlačeni kroz blato, sada su nacionalne veličine. Ono što pak ne prolazi (ili barem duže traje) su knjige i studije o umetnicima. Čaršijsko ogovaranje sada poprima znatno zlokobniju verziju. Umetniku se ne uzima za zlo umetnost, ali biografija postaje borno polje za gnusne insinuacije preko događaja iz junakovog ne tako slavnog života. I tu motiv istraživanja života predstavlja samo opravdanje. Pravi poriv je senzacionalizam, opet ono čaršijsko zadovoljavanje najgorih strasti. Ali ima i onih drugih biografija, tako retkih i iskrenih u svojoj ljubavi prema predmetu istraživanja. Čistih bisera u čaršijskom mulju. Jedna od takvih knjiga je i „Božanstveni bezbožnici 2“ Sanje Domazet.
Nastavljajući tačno tamo gde je stala u prvom delu „Božanstvenih bezbožnika“, Sanja Domazet piše biografije najvećih umetnika dvadesetog veka. Njih četrdeset sabranih na jednom mestu pripadnici su različitih umetničkih žanrova i smerova. Tako možemo pročitati biografije pisaca – Beketa, Darela, Kapotea, Egziperija, Modijana, Toni Morison, Šimborske, Virdžinije Vulf, Karvera, ali i naših velikana – Andrića, Crnjanskog, Kiša i Pavića. Sa druge strane stoje slikari Van Gog, Igor Vasiljev, Modiljani, Rober Duan, kao i velika baletska i operska imena Rudolf Nurijev i Marija Kalas. Posebnu poslasticu čine portreti Koko Šanel, Merilin Monro i Bili Holidej.
Odrediti šta su tačno ove minijature Sanje Domazet je težak zadatak. Na prvom mestu moglo bi se reći da su to svojevrsni mikro-eseji o velikim umetnicima. Podataka kao i erudicije autorke ne manjka, što je vidljivo na svakoj stranici ove knjige. Ispunjavajući osnovnu ulogu članaka, Sanja Domazet studiozno proučava živote svojih junaka donoseći nam najznačajnije biografske podatke. Ali ove minijature nisu samo to. Oživljavajući živote svojih junaka izuzetnim i pitkim stilom, autorka se približava književnosti. Upravo zahvaljujući takvom stilu, „Božanstveni bezbožnici“ nalaze se na tankoj liniji između naučno-biografskog i poetsko-književnog.
Sanja Domazet spada u red najznačaјnijih srpskih savremenih srpskih spisateljica. Napisala je šest romana („Ko plače“, „Azil“, Čitati more“, „Acqua alta“ i „Fric“), nekoliko priča i drama, kao i niz knjiga eseja. Do sada je za svoje stvaralaštvo dobila nagrade „Žensko pero“, „Meša Selimović“ i „Moma Dimić“. Plodan je književni kritičar i istraživač biografija velikih umetnika. Predaje kreativno pisanje na Fakultetu političkih nauka.
Značaj i vrednost „Božanstvenih bezbožnika“ proilazilaze najpre iz dubokog divljenja spram dela svakog od umetnika čiji je portret dat u ovoj knjizi. Autorka nikada ne zaboravlja da su oni značajni ne po tome kakav im je bio život, već najviše i jedino po svojim delima. I Sanja Domazet piše o tim delima, život je samo pozadina za njihovo osvetljavanje, moglo bi se reći sredstvo kako bi se bolje shvatila. Pri tom, autorka ne zalazi u stupidna izjednačavanja umetnikovog života sa delom, daleko od toga. Ona druga komponenta, stilska, uznosi ovu knjigu iznad običnog biografskog. Više ili manje uspešno, sve zavisi od mesta do mesta, Sanja Domazet piše pohvale i himne umetnicima kojima mnogo duguje. Stoga je i potpuno nerazumljivo unošenje Vladimira Putina u spisak junaka ove knjige. Voleli ga ili ne (to je već pitanje političkog i ideološkog opredeljenja), jednom političaru nije mesto među umetnicima. Takođe, potpuno je besmisleno doslovno prenošenje eseja iz prvog u drugi deo, koji zauzimaju trećinu knjige. I pored ovih zamerki, Sanja Domazet je napisala sjajnu knjigu o velikim umetnicima, krcatu podacima, stilsku bogatu, blagonaklonu i krajnje iskrenu. Znajući da „(…) svaka biografija jeste laž, iskonstruisan niz rečenica koje prikrivaju jalovost koja vreba u svakom danu čovekovog pretrajavanja, ukoliko ne prevari demona i ne otme mu vreme“, Sanja Domazet se upušta u ovu igru, pišući biografije ljudi koji su prevarili tog demona i postali večni.

Naslov: Božanstveni bezbožnici 2
Autor: Sanja Domazet (1968-)
Izdavač: Službeni glasnik, Beograd, 2016
Strana: 325

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s