O Čitaonici

Novi logo

Dobro došli na sajt Čitaonica, online mesto za dobre knjige

Autor svih tekstova na sajtu Vladimir Petrović

Više o autoru možete saznati na: https://vladimirpetrovicknjige.com/


Email: onlinecitaonica@gmail.com
Facebook stranica: https://www.facebook.com/onlinecitaonica/


O Čitaonici

Jedan od razloga za postojanje internet-sajta „Čitaonica“, a verovatno i glavni podstrek za njegovo osnivanje, nestanak je književne kritike, onakve kakva je bila do skora, u našim štampanim medijima. U isto vreme smo svedoci hiperprodukcije u srpskom izdavaštvu, i to hiperprodukcije koja nam donosi mnoštvo, da upotrebimo najblaži izraz, knjiga bez ikakve vrednosti. Rezultat je opšti galimatijas u kom je čitaocima gotovo nemoguće da se snađu.

„Čitaonica“ je pokušaj da se u tom mnoštvu pronađu one zaista vredne knjige. Tokom pet godina postojanja „Čitaonice“ predstavljeno je preko tri stotine knjiga. Najčešće su to romani, zbirke priča i knjige eseja, neretko i istorijske studije, publicistika i memoarska dela. Osnovni kriterijum prilikom njihovog odabira je bio i ostao njihov kvalitet.

Želeći da se približimo što široj publici, članci na sajtu su mešavina eseja i književnog prikaza. Srž svakog članka su teme koje to delo pokreće, ništa manje i kontekst u kojem je ono nastalo. Ako se, recimo, piše o Solženjicinu i o njegovom remek-delu „Arhipelag Gulag“ nemoguće je ne zapitati se šta nam Solženjicinovo delo znači u današnjici. Isti slučaj je i sa delima koja govore o Holokaustu. Osnovno pitanje je da li smo nešto naučili u međuvremenu? Isto tako, da li književnost ima moć da promeni svet u kom živimo? Odgovor je da može, i to tako što će promeniti svakog čoveka koji čita.

Baš to je i cilj „Čitaonice“. Ukazivanje na knjige koje nas menjaju. Još tačnije, na knjige koje nas nagone na razmišljanje, na one knjige koje se suprotstavljaju uvreženim stereotipima i glupostima, koje idu protiv „duha vremena“. To su knjige koje nam šire vidike i čine nas boljim ljudima. I, najbitnije od svega, knjige koje po svom kvalitetu zavređuju istinsko divljenje. Naša želja je da čitaocima ukažemo na takva dela, i nadamo se da barem malo uspevamo u tome.
Ostanite uz nas i dalje, a mi vam i u budućnosti spremamo mnoštvo prikaza dobrih knjiga.


Prenošenje članaka na druge sajtove je dozvoljeno uz obavezno navođenje imena autora i originalne URL adrese članka. Svaka zloupotreba i neovlašteno prenošenje članaka je zakonski kažnjivo.

 Sva prava su zadržana © Vladimir Petrović, 2015-2022

Dizajn sajta

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s